Terengganu
Terengganu terletak di timur Semenanjung Malaysia, dan bersempadan di barat laut oleh Kelantan, barat daya oleh Pahang, dan timur oleh Laut China Selatan.
Makanan tempatan yang paling terkenal ialah Keropok Lekor,
yang dibuat terutamanya daripada gabungan adunan (tepung sagu) dan ikan bertumbuk terutamanya daripada ikan kembung dan sardin, digoreng dan dihidangkan dengan sos cili panas untuk minum petang. Keropok keping (keropok ikan) diperbuat daripada kepingan kering kering keropok lekor. Keropok lekor paling baik dimakan dengan sos cili tempatan, diperbuat daripada cili kering, asam jawa, gula dan cuka.Budu, sos ikan bilis yang sangat pedas dan masin juga popular di kalangan penduduk tempatan. Ia sering dicampur dengan bawang dan cili yang dihiris sebagai perasa. Budu diperbuat daripada ikan bilis yang ditapai dengan garam.
Laksam atau laksang dalam bahasa Melayu Terengganu, laksa versi diubahsuai, diperbuat daripada tepung beras (kepingan tebal dan lembut). Ia dihidangkan dalam semangkuk santan segar ringan yang dicampur dengan daging ikan rebus (terutamanya makarel), timun cincang halus, cili, bawang dan kacang panjang.
Satu lagi keistimewaan Terengganu ialah sata, sejenis otak-otak atau kek ikan yang dibalut dengan daun pisang dan dimasak di atas panggangan. Sata diperbuat daripada gabungan ikan dan kelapa parut, dengan beberapa bahagian rempah.
Negeri ini juga terkenal dengan restoran khusus yang menyajikan makanan laut segar dalam bahasa Melayu celup tepung.
Disini saya ingin menyampaikan beberapa lokasi yang sedap bagi saya sekeluarga.
Keropok lekor - Keropok Lekor Bayu di Kampung Baru Merang, Chalok
Cili Sos - Keropok Mengambang Tapah di Kampung Merang,
Celup Tepung - Warong Pok Nong di Kampung Teliput
Nasi dagang dan nasi minyak - Nasi Dagang Atas Tol di Hadapan Surau Tanah Lot Kampung Atas Tol
Comments
Post a Comment